Pastorația familiei. O abordare teologico-spirituală și psihologică a problematicii abuzurilor și traumelor

Facultatea de Teologie Greco-Catolică BLAJ

Pastorația familiei. O abordare teologico-spirituală și psihologică a problematicii abuzurilor și traumelor

1. Numele lectorilor: Camelia ROȘU; Eduard GIURGI; Eugen JURCĂ; Diana VASILE

2. Data de începere curs: 02.05.2022

Cursul deschis Pastorația familiei. O abordare teologico-spirituală și psihologică a problematicii abuzurilor și traumelor – este  oferit de Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Departamentul Blaj, în contextul semnalării a tot mai multe cazuri de abuzuri și traume în familia de azi.

Ultimele decenii au înregistrat adâncirea crizei familiei. Biserica Catolică, fiind conștientă de consecințele grave ale acestui fenomen asupra persoanelor, comunităților și a societății, a solicitat tuturor episcopilor și preoților să privească familia ca o prioritate în planul lor pastoral. Papa Francisc, prin Exortația apostolică „Amoris laetitia” (2016), exprimă viziunea catolică actuală asupra pastorației familiilor și de aceea este necesar ca preoții și operatorii pastorali să o cunoască și să o pună în practică. Documentul pontifical subliniază de asemenea faptul că o bună pregătire pastorală este importantă „și în vederea situațiilor speciale de urgență determinate de cazurile de violență familială și de abuz sexual” (nr. 204). Cursul, prin expuneri teoretice și seminarii practice, încearcă să răspundă acestor necesități, oferind cursanților o actualizare a formării lor pastorale cu referire la acest subiect.

Cursul cuprinde patru discipline. Disciplina Însoțirea spirituală și consilierea familiilor aflate în criză, predată de lect. univ. dr. Camelia Roșu, psihoterapeut la Universitatea 1 Decembrie 1918, Facultatea de Drept și Științe Sociale, prezintă momentele de criză prin care trece familia creștină în contextul societății actuale, în care s-au pierdut multe din valorile și principiile familiei. Plecând de la modelele și tehnicile de consiliere psihologică și psihoterapie, cursul propune câteva instrumente prin care se pot asigura consiliere și sprijin. Disciplina Abordarea canonică și legislativă a abuzurilor, predată de lect. univ. dr. pr. Eduard Giurgi de la Universitatea din București, Facultatea de Teologie Romano-Catolică, își propune să ofere o reflecție cu privire la legislația canonică privitoare la protecția minorilor în Biserică. Disciplina Traumele infantile: subiect al interesului școlii, părinților și al catehezei familiale, predată de conf. univ. dr. pr. Eugen Jurcă de la Universitatea de Vest Timișoara, Facultatea de Sociologie și Psihologie, analizează tipurile educaționale ale unor părinți, care pot  merge de la „autoritari” până la „permisivi”. Disciplina Abuzul sexual și traumatizarea sexuală, predată de dr. Diana Vasile de la Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumelor, reiterează ideea unei înțelegeri științifice asupra dezvoltării sexualității umane, precum și a efectelor agresiunii fizice, emoționale și sexuale asupra acesteia.

Cursul, organizat la propunerea prof. univ. dr. Cristian Barta, se va desfășura online, în perioada 2-6 mai 2022, și va pregăti personal abilitat să susțină în mod profesional familiile aflate în situații de abuzuri și traume sau să aibă capacitatea de a le preveni.

Detalii

Perioada de desfășurare: 02.05.2022 – 06.05.2022

Data evaluării: 06.05.2022

Data acordării atestatelor: 18.05.2022

Taxă curs: 100 lei

P L A N   T E M A T I C

Curs deschis:

Pastorația familiei. O abordare teologico-spirituală și psihologică a problematicii abuzurilor și traumelor / Family pastoral care. A theological-spiritual and psychological approach to the issue of abuse and trauma

Descrierea cursului:

Ultimele decenii au înregistrat adâncirea crizei familiei. Biserica Catolică, fiind conștientă de consecințele grave ale acestui fenomen asupra persoanelor, comunităților și a societății, a solicitat tuturor episcopilor și preoților să privească familia ca o prioritate în planul lor pastoral. Papa Francisc, prin Exortația apostolică „Amoris laetitia” (2016), exprimă viziunea catolică actuală asupra pastorației familiilor și de aceea este necesar ca preoții să o cunoască și să o pună în practică. Documentul pontifical subliniază de asemenea faptul că o bună pregătire pastorală este importantă „și în vederea situațiilor speciale de urgență determinate de cazurile de violență familială și de abuz sexual” (nr. 204). Cursul, prin expuneri teoretice și seminarii practice, încearcă să răspundă acestor necesități, oferind preoților o actualizare a formării lor pastorale cu referire la acest subiect.

  1. Însoțirea spirituală și consilierea familiilor aflate în criză.
  • Abordarea canonică și legislativă a abuzurilor.
  • Traumele infantile: subiect al interesului școlii, părinților și al catehezei familiale.
  • Abuzul sexual și traumatizarea sexuală.