Jurnalism și comunicare de mediu. Utilizarea tehnologiilor digitale și a rețelelor sociale

Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării

Jurnalism și comunicare de mediu. Utilizarea tehnologiilor digitale și a rețelelor sociale

1. Numele lectorului: Mihai GOȚIU

2. Data de începere curs: 11.04.2022

Despre Mihai Goțiu

Cursul va fi susținut de Mihai Goțiu, care are o experiență în presă de peste două decenii (reporter special și jurnalist de investigație, ulterior redactor șef șal unor proiecte locale și naționale – Clujeanul, Ziarul Clujeanului, România Curată). A fost distins cu mai multe premii naționale și internaționale (printre care Green Awards România, 2011, dublu premiat, pentru opinie și reportaj, la Galele Superscrieri, 2012, bursa de excelență în jurnalism ”Milena Jesenska”, la Institute for Human Sciences, Viena, 2014). Pentru cartea ”Afacerea Roșia Montană” (2013), rezultatul unei investigații întinsă pe parcursul a 11 ani, a primit mai multe premii și nominalizări de tip ”cartea anului”. Între 2016 și 2020, a fost membru al Parlamentului României, perioadă în care a activat în comisiile permanente pentru Mediu, respectiv Ape și Păduri din Senat, iar între 2019 și 2022 a fost membru al think-tank-ului European Council on Foreign Relations (ECFR), pe probleme de mediu. În prezent este doctorand al UBB, cu o temă de cercetare aplicată jurnalismului și comunicării de mediu și a modului în care tehnologiile digitale și rețelele sociale sunt utilizate în aceste domenii.

IMPORTANT

Cursul se va desfășura în FORMAT ONLINE, pe parcursul a patru sesiuni de câte trei ore fiecare, programate astfel: joi, 14 aprilie, 2022; vineri, 15 aprilie 2022; luni, 18 aprilie 2022 și marți, 19 aprilie 2022 (de la ora 18.30, în fiecare zi). Înregistrările cursurilor și a exercițiilor vor fi puse la dispoziția participanților.

Parcurgerea cursului va fi certificată printr-un atestat eliberat de Universitatea ”Babeș-Bolyai”.

Pentru înscrieri, doritorii sunt rugați să trimită un mesaj la adresa de email: silvia.husanu@ubbcluj.ro , pentru a primi toate informațiile legate de proceduri, până cel târziu marți, 12 aprilie 2022.

Durata cursului:   11.104.2022 – 19.04.2022

Data evaluării: 29.04.2022

Data acordării atestatelor: 06.05.2022

Taxă curs: 200 lei

( reducere de 50% pentru studenți, personal UBB și absolvenții UBB – 100 lei)

Jurnalism și comunicare de mediu. Utilizarea tehnologiilor digitale și a rețelelor sociale

Cursul răspunde uneia dintre marile provocări ale secolului al XXI-lea, în care specializările în domeniile jurnalismului și comunicării de mediu reprezintă, deopotrivă, o necesitate și o oportunitate. Atât la nivel global, cât și în România, protecția mediului și adaptarea la schimbările climatice se confruntă cu un amplu fenomen (cu finanțări impresionante) de negare a rezultatelor studiilor științifice, cu menținerea în mod artificial a existenței unor ”controverse”, cu contestarea politicilor publice din domeniu și cu o perpetuare a miturilor legate de așa-zise efecte negative asupra dezvoltării economice care ar fi cauzate de protecția mediului. Începutul anului 2022 a venit cu avertismente severe, la nivel global, legate de o posibilă coalizare a negaționiștilor schimbărilor climatice cu promotorii teoriilor conspirației și ai negării rezultatelor cercetărilor științifice (în special, în domeniul sănătății).

Bazat pe o experiență practică de peste două decenii a lectorului în domeniile jurnalismului, comunicării și adoptării de politici publice legate de protecția mediului și schimbări climatice, cursul este axat pe deprinderea de competențe în promovarea în sfera publică a rezultatelor studiilor științifice, demistificarea miturilor și a informațiilor false, identificarea surselor autorizate, construirea de alianțe cu actori legitimi interesați, elaborarea de strategii și campanii de informare și/sau advocacy, precum și utilizarea noilor media, tehnologii și a rețelelor sociale în acest scop.

Cursul este destinat, deopotrivă, profesioniștilor și studenților din domeniile comunicării și jurnalismului (pentru specializare în domeniul mediului), cât și studenților și specialiștilor în știința și ingineria mediului, biologie, geografie, silvicultură, științe politice și administrative, economie, drept etc., comunicatorilor din organizații non-guvernamentale ori din instituții publice și private (pentru dobândirea de competențe de comunicare).